Bereidingstips voor de bakmixen

 

Zelf aan de slag?

Crackers maken is in feite niet moeilijk... je hebt er enkel een oven en een portie geduld voor nodig;-)

En de goeie ingrediënten, natuurlijk.

 

De bakmixen van Crack-a-Bit dien je enkel nog aan te vullen met olie en warm/heet water.  De meeste mixen zijn zoutloos, dus als je graag een "zoutje" hebt: voeg naar smaak wat zout toe.  In de werkwijze die volgt, geef ik zelf alvast een indicatie.  Echter, elk zout is anders!  Probeer dus even uit wat voor jou de beste verhouding is.

 

Elk zakje bevat ingrediënten waarmee je iets meer dan 200g crackers kan maken.  Het is voorzien van een etiket met de ingrediënten, zodat je weet of er al zout in de mix zit of niet.  Een tweede etiket bevat een beknopte bereidingswijze.

Een volledige werkwijze, met enkele extra tips, vind je hieronder terug.

 

1. Giet de inhoud van een zakje in een mengkom.  Voeg eventueel een snuifje zout toe.  Een mogelijke richtwaarde is 2 à 3 gram zeezout.  Wil je extra zoute crackers (type "aperobit"), verdubbel de hoeveelheid zout.  

2. Voeg 40g olie toe.  Zelf gebruik ik altijd (biologische) kokosolie die ik eerst laat smelten.  Roer alles goed om.

3. Voeg 220ml heet water toe, en roer opnieuw goed om.  Je zal merken dat het mengsel een soort papje wordt.  

4. Neem er een bakplaat bij en bedek deze met bakpapier.  Giet het mengsel hierover uit.   

5. Bedek het mengsel met een ander vel bakpapier en rol m.b.v. een deegrol de massa uit tot de gewenste dikte.  Hoe dikker je crackers, hoe langer ze in de oven zullen staan.

6.  Verwijder het bovenste bakpapier, en maak met een mes of een pizzaroller inkepingen waarlangs je straks de crackers kan afbreken.

7.  Plaats de bakplaat in een voorverwarmde oven op 140°C gedurende 45 minuten (of langer).  Zet daarna de oven uit, en laat de crackers nog een 10-tal minuten staan.  

8. Laat de crackers daarna op een rooster afkoelen.

 

Merk je dat het mengsel nog te loperig is bij het uitgieten op de bakplaat?  Roer dan iets langer nadat je water hebt toegevoegd.  Is het mengsel daarentegen te dik en dus moeilijk uit te rollen: voeg dan meer water toe.

 

Hoe weet je of de crackers goed gebakken zijn?  Dat is misschien wel het lastigste... Na de 45 minuten op 140°C open je de oven en tik je met de punten van een vork op de crackers: klinken ze luchtig en krokant?  Prima, dan kunnen ze de laatste 10 minuten in een afkoelende oven staan.  Klinken ze eerder dof en nog enigzins vochtig?  Dan kan je ze nog 15 minuten op 140°C laten staan, en doe je daarna dezelfde test. 

 

Veel plezier alvast en weet: oefening baart kunst! 

Zie je er toch een beetje tegenop?   

Geen paniek: je kan bij mij nog altijd kant-en-klare crackers kopen.  Ook vers gemaakt!